zielone pestki słonecznika pleśń czy jeść
Dietetyka

Zielone pestki słonecznika – osad, pleśń, UFO?

Udostępnień 8

Ostatnio chciałem zrobić rodzinie pastę ze słonecznika na wodzie po ogórkach kiszonych. Standardowa procedura, zalewamy słonecznik najpierw wodą a po kilku godzinach odcedzony mielimy z przyprawami i wodą ogórkową. Pikuś, gdyby nie moje zaskoczenie gdy po usunięciu talerzyka znad kubka moim oczom ukazał się ciemnozielony osad a pod nim zielone pestki słonecznika.

Pierwsza myśl pewnie każdego nie będącego z branży technologii żywności, a pewnie i wielu z branży (temat jest raczej słabo znany i mało kto moczy nasiona słonecznika – skandal, swoją drogą!) – PLEŚŃ, ZARAZA, i siup do śmietnika. Tak i ja zrobiłem. Na szczęście, suche produkty zamawiam z hurtowni i szkoda ot tak wyrzucić prawie 10 kilogramów pestek słonecznika – pomyślałem – i odkąd pleśń rośnie tak bujnie w kilka godzin? Powinno jej to zająć dzień jak nie kilka. Hmmm!

…  i do komputerka pogrzebać, ah, jak ja to lubię!

Na polskich witrynach zielone pestki słonecznika to niepoznany jeszcze temat. Gdzieś ktoś pisze w odpowiedzi na pytanie, że to normalka, jedz. OK. Ktoś – fuj, pleśń, nie jedz. Ehm. Ktoś snuje teorię o reakcjach chemicznych miedzi. To sprawdzamy anglojęzyczną wyszukiwarkę badań naukowych – bingo!

Badanko: Utlenianie kwasu chlorogenowego (CGA) i jego reakcja z białkami słonecznika tworząca kompleksy o zielonej barwie1

Z tego artykułu z 2016 roku dowiadujemy się, że odtłuszczony słonecznik pomimo swojej roli jako źródło białka w paszy zwierząt nie odnalazł się na rynku przeznaczonym dla ludzi. Wszystko z powodu swojej dość unikatowej zdolności tworzenia barwnych związków o intensywnej zielonej barwie. Pomyśleć tylko ile dobrej jakości żywności będącej swoistym odpadem po produkcji oleju słonecznikowego omija nasze żołądki. Dodajmy do tego, że w 2016 roku produkcja oleju słonecznikowego wyniosła 18 025 ton!2

Ale jak to się dzieje, że zielone pestki słonecznika są zielone? Wszystko sprowadza się do reakcji chemicznej pomiędzy utlenionym kwasem chlorogenowym a białkami słonecznika. Dodajmy do tego zasadowe środowisko i/lub wysoką wilgoć i ciemnozielony kolor gwarantowany. Warto zaznaczyć, że kwas ten nie bierze się z powietrza a występuje w znacznej ilości w nasionach słonecznika.

zielone pestki słonecznika ciastka

Zmiana barwy ciastek na intensywną zieleń ze zmielonych nasion słonecznika1

Czy zielone pestki słonecznika są szkodliwe?

Jak już się dowiedzieliśmy, zielone pestki słonecznika nie wskazują na obecność pleśni ani nie są oznakami zespucia produktu. Jest to normalna reakcja zachodząca w produkcie i w żaden sposób nie jest szkodliwa. Kwas chlorogenowy natomiast może pozytywnie oddziaływać na organizm.

Jeśli intensywny zielony wygląd posiłku Cię odrzuca, jest na to sposób.

Jak zapobiec zielenieniu pestek słonecznika?

Dodaj do wody, w której moczysz pestki odrobinę jakiegoś kwasu. Sugerowałbym ocet jabłkowy, sok z cytryny lub witaminę C w proszku. Uważaj tylko by nie używać do tego metalowych przedmiotów, bo reakcja zielenienia może zajść również w obecności kwasu i jonów metali.

Kwas chlorogenowy a odchudzanie i obniżenie ciśnienia

CGA zrobił a może nadal robi furorę na rynku z suplementami na odchudzanie. Najwyższą jego zawartość ma nieprażona zielona kawa, następny w kolejce ustawia się słonecznik1.

Metanaliza 3 badań o wpływie spożywanie ekstraktu z zielonej kawy (bogatej w CGA) na wagę zauważa, że preparaty te mogą promować utratę wagi. Mimo wszystko ubytek wagi jest niski3 i raczej niewarty ceny suplementów.

Ku mojemu zadowoleniu, kolejna metaanaliza tym razem wpływu spożywania kwasu chlorogenowego na obniżenie ciśnienia wykazała znaczący spadek. Zarówno ciśnienie skurczowe (to wyższe) jak i ciśnienie rozkurczowe (niższe) obniżyły się, i to całkiem nieźle4.

Mam nadzieję, że artykuł rozwiał wszelkie wątpliwości i zielone pestki słonecznika nie będą już marnotrawione!


Źródła: 1, 2, 3, 4


Pragnę zaznaczyć, że nie jestem pracownikiem służby zdrowia. Zanim zaczniesz działać na własną rękę skontaktuj się z takowym.😉
A! Warto dzielić się wiedzą ze znajomymi. Będę niezmiernie wdzięczny jeśli klikniesz któryś z poniższych przycisków!

Udostępnień 8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close